Tarih: 2/12/2015
Sürdürülebilir geri dönüşüm sistem ve projelerini hayata geçiren AnelDoğa, Üsküdar Belediyesi işbirliği ile tüketicilerden toplanan atık elektrikli ve elektronik eşyaları geri dönüştürerek çevre ve doğayı korumayı, ekonomik değer yaratmayı ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.
AnelDoğa, atık elektrikli ve elektronik eşya işleme, ömrünü tamamlamış araç işleme, hurda metal işleme, tehlikeli atık geri kazanım ve tehlikeli atık ara depolama, tehlikesiz atık geri kazanımı, ömrünü tamamlamış lastik ara depolama, akü ara depolama ve atık yönetimi alanlarında faaliyet gösteriyor. AnelDoğa, Üsküdar Belediyesi işbirliği ile; çevre konusunda farkındalığı ve bilinci arttırarak elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüştürülmesi ve bireylerin daha az enerji harcayan yeni teknolojik ürünlere yönlendirilmesi amacıyla, Üsküdar Belediyesi sınırları içerisinde toplanacak olan atıkları 30 bin metrekarelik entegre tesisinde geri dönüşüme kazandıracak.
“Sürdürülebilir Yeşil Bir Çevre” sloganıyla yola çıkan projemizde, evlerden toplanacak atıkların geri dönüşüme kazandırılmasıyla atık miktarını azaltmayı, doğal kaynakları korumayı, ekonomiye katkı ve enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyor.
Dünyada her yıl 20-50 milyon ton, Türkiye’de 300 bin ton e-atık çıkmaktadır. Bunun yanında hammadde kaynaklarından; çinkonun 20 yıl, kurşunun 22 yıl, bakırın 30 yıl, petrolün 40 yıl, doğalgazın 50 yıl, kromun 127 yıl içinde tükeneceği hesaplandı.. İşte bu nedenle e-atıkların geri dönüştürülerek, ikincil hammadde olarak kullanılması kritik önem taşıyor.
Rakamlarla geri dönüşüm;
-
Geri kazanılmış metalden; 1 ton alüminyum yapmak için gereken enerji, cevherden çıkartılacak alüminyum için harcanan enerjinin sadece yüzde 4’üdür.
-
Bakır bileşimlerin geri kazanılması için gereken enerji, bakırın madenden çıkartılması için gereken enerjinin sadece yüzde 13’üdür.
-
Bir cep telefon üretiminde 75 kg, bir bilgisayar üretiminde ise bin 500 kg atık ortaya çıkar.
Atıkların ikincil hammadde olarak kullanılmasının yanı sıra, bu atıkların çevreye verdikleri zararlar çok daha kritik noktadır.
Örnek olarak;
· 1 CRT, televizyon tüpünün içinde 2-4 kg kurşun bulunmaktadır.
· 10 gram kurşun, 25.000 Ton toprağı 200.000 litre suyu kirletmektedir.
· 1 cep telefonu, pili ile birlikte içerdiği kadmiyum, kurşun, berilyum gibi toksik maddeler ile 800.000 litre suyu kirletmektedir.
Bu projede Üsküdar Belediyesi, Üsküdar sakinlerinin evlerinden daha önceden duyurulacak toplama tarihlerinde sokak sokak, mahalle mahalle gezerek kullanmadıkları elektrikli ve elektronik atıkları toplayacak, toplanan atıklar ise sürdürülebilir yeşil bir çevre için AnelDoğa tesislerinde geri dönüşüm ile ekonomiye kazandırılacak.
10 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısında AnelDoğa Genel Müdürü Sibel Özcan proje ile ilgili şu yorumları paylaştı; “Ülkemizde her tür atık maddenin geri dönüşümüne ve değerlendirilmesine ilişkin bireysel ve toplumsal bilinç her geçen yıl daha da artmaktadır. Bu gelişmede devlet otoriteleri ve tüm paydaşlar kadar yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları da farkındalığı ve çevre bilincini oluşturmak adına daha fazla sorumluluk alarak rol ve görev üstlenmelidir.”
Atık yönetiminde gelinen noktada hedef; bir atık kültürü ve atık değerlendirme yöntemi olarak kaynağında ayrıştırmayı benimsemektir. Dolayısıyla, Üsküdar Belediyesi ile yürütülen bu projede en önemli katkı bireylerde bu kültürü devlet ve özel teşebbüs olarak birlikte benimsetmektir.
Projenin hedefi ; evlerde atıl durumda bekleyen veya evsel atıklarla çöplere karışan değerlendirilebilir elektrikli ve elektronik atıkları, lisanslandırılmış tesislerde, çağdaş, yasal atık işleme yöntemleriyle ülke ekonomisine ikincil hammadde olarak kazandırmak.